Šta pomaže protiv alergija

Poznato je da se alergije često aktiviraju u proleće. Upotrebite prirodna sredstva i počnite da se pripremate pre nego što sve procveta, kako biste taj period prebrodili sa što manje problema.

 

Sezonske alergije javljaju se kada su u vazduhu velike koncentracije polena koji dolazi sa drveća, trave i cveća. Organizam osoba koje su alergične na polen reaguje na njega kao na napad, paaktivira imunu odbranu u disajnom sistemu, posebno u nosu. Oslobađaju se histamini, koji mogu dovesti do blažeg ili intenzivnijeg oticanja sluzokože, suzenje očiju, oticanja lica, lučenja velikih količina sluzi i svrab. Da biste suzbili, pa možda čak i potpuno izbegli sezonske alergije, potrebna je priprema organizma na više nivoa. Bitne su tri stvari: promena ishrane, “podešavanje” imuniteta prirodnim sredstvima i čišćenje organizma, pošto nagomilavanje toksičnih materija u organizmu podstiče alergije.

 

Čišćenje organizma
Čišćenje jetre. Čišćenje jetre prvi je korak u borbi sa alergijama, jer je opterećenje jetre toksinima direktno povezano alergijama. Čišćenje jetre možete obaviti na razne načine. Jedan od najjednostavnijih jeste uzimanje kašike maslinovog ulja sa sokom od pola limuna ujutru, našte srca, tokom nekoliko dana.
Antiparazitski program. Organizam većine ljudi zagađen je toksinima i parazitima. Paraziti i patogeni organizmi napadaju unutrašnje organe, što može i te kako  podstaći alergije. Američki biolog, dr Hulda Reger-Klark je čitav život posvetila rešavanju ovog problema i razvila je nekoliko sada već široko korišćenih metoda, u koje spada i antiparazitski program. Sastoji se od 3 prirodna proizvoda: pelina u kapsulama, ulja karanfilića i tinkture pravog crnog oraha. Preparat antiparazitni program po receptu dr Hulde Klark dostupan je i kod nas i može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Prirodna sredstva protiv alergija
Ovo su sredstva koja ublažavaju simptome alergija, ali se mogu uzimati i preventivno. U stvari, pravo vreme da počnu da se koriste i jeste pre nego što se jave alergije. Evo nekih od najefikasnijih.
Ulje crnog kima. Crni kim ima snažna imunomodulatorska svojstva, što znači da uravnotežuje imunitet, a ujedno je i jak antihistaminik. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma, pa čak i potpunog izlečenja. Počnite da ga koristiti pre sezone alergija, da bi se organizam na vreme pripremio. Možete ga koristiti pomešanog sa medom, jer med pojačava lekovito delovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu. 
Kopriva. Ovo je prirodan i potpuno neškodljiv preparat, pa možete da počnete da ga koristite i dva meseca pre početka sezone alergija. Koprivu možete uzimati u obliku tinkture ili čaja. Nastavite da je uzimate i kada setona polena već počne.
Kvercetin. Kvercetin je flavonoid prisutan u mnogim vrstama voća i povrća. Vrlo je popularan zbog antihistaminskog učinka i blagotvornog delovanja protiv začepljenosti nosa i kijanja. Kvercetin sadrže npr. crni luk i kora jabuke, a može se naći i u obliku suplemenata.
Probiotici. Suštinski su važni da se izborimo sa alergijama. Oni pomažu uspostavljanju normalne crevne flore, koja štiti od mnogih tegoba uključujući i autoimune bolesti. Alternativni lekari smatraju da propustljivost zida creva, koja nastaje zbog nepravilne ishrane, omogućava česticama nesvarene hrane da uđe u krvotok. Imuni sistem zatim registruje ove čestice kao strana tela, a zatim pokreće alergijsku reakciju i upalu u celom organizmu.
Koliko je poznato, probiotici nemaju nuspojava, pa se bez zdravstvenog rizika kvalitetni probiotici mogu uzimati dugotrajno.
Eterična ulja. Inhaliranje eteričnih ulja, kupke i masaža aromaterapijskim mešavinama značajno mogu pomoći u smanjivanju simptoma alergije i dati neposredno olakšanje. Među popularnim eteričnim uljima za ublažavanje alergija su: lavanda, koja umiruje i deluje kao prirodni antihistaminik; nana, koji otvara sinuse i smanjuje glavobolje; čempres, koji suzbija nagon za kašljanjem i olakšava tegobe sa disanjem; eukaliptus, koji smanjuje začepljenja i izbacuje sluz; đumbir, koji ublažava tegobe sa disanjem.

Još neki praktični saveti da smanjite alergijske reakcije
Obogatite ishranu svežim voćem (posebno jabukama i pomorandžama) i orašastim plodovima
Uzimajte dosta tečnosti
Koristite biljke koje čiste krv ili smiruju, kao što su beli luk, beli glog, troskot, zucić, žalfija i lipov cvet
Svakodnevno ispirajte nos slanom vodom
Zatvorite prozore da biste izbegli ulazak polena (ugradnja kvalitetnog pročišćavač vazduha uklanja i 99% alergena iz vazduha)
Po povratku kući se istuširajte i obucite čistu odeću da biste uklonili ostatke polena koje ste doneli spolja
Koristite prirodna sredstva za čišćenje domaćinstva

OKP paket za čišćenje organizma

OKP biljni paket za čišćenje organizma od toksina, parazita, gljivica i bakterija, u svetu poznat kao antiparazitni program, nastao je na osnovu dugogodišnjeg iskustva američkog biologa, dr Hulde Reger-Klark.


  3670,00 din.  Šifra: 113395

Etarsko ulje lavande

Etarsko ulje lavande je smeša isparljivih komponenti aromatične biljke lavande (Lavandula angustifolia) i predstavlja prirodni antibiotik i antiseptik.


Trenutno nema na lageru  Šifra: 114004

Ulje crnog kumina 250ml

Ulje crnog kumina pomaže ublažavanju simptoma alergija, alergijskog rinitisa i alergijske astme. Deluje tako što širi disajne puteve i olakšava disanje, a antibiotskim delovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije.


Trenutno nema na lageru  Šifra: 114009

Etarsko ulje eukaliptusa

Etarsko ulje eukaliptusa je smeša isparljivih komponenti biljke eukaliptusa (Eukaliptus globuli), koje je prirodni antiseptik i antibiotik.


  255,00 din.  Šifra: 114003

Ulje mente

Etarsko ulje mente se upotrebljava kao neškodljivo sredstvo za umirenje, protiv glavobolje, gasova, nadimanja i grčeva. Poboljšava varenje.


Trenutno nema na lageru  Šifra: 114013

Ulje đumbira

Etarsko ulje đumbira je prijatnog mirisa i blagog ukusa. Deluje protiv mučnina i upala, podstiče mokrenje, pomaže odstranjivanju viška vode iz organizma.


Trenutno nema na lageru  Šifra: 114014


 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


posetite naš edukativni veb sajt

banner zhrana3 tall

potražite naš besplatni časopis u prodavnicama zdrave hrane

zh 54

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 127