Amla kao lek

U ajurvedskoj medicini, amla (ili amalaki) je jedna od najvažnijih biljaka, a njene brojne zdravstvene dobrobiti ispitala je i potvrdila savremena medicina.

Ovi plodovi indijskog ogrozda (Phyllanthus emblica) posebno su korisni za digestivni sistem, pošto poboljšavaju apsorpciju i asimilaciju hrane koju unesemo. Istovremeno je potvrđeno je da amla ima antibakterijsko delovanje, protiv stafilokoka, a posebno protiv helikobaktera, što je čini izuzetno korisnom za zdravlje organa za varenje. Amalaki pomaže i poboljšava funkcionisanje jetre, podstičući proizvodnju dva izuzetno važna antioksidansa, glutationa i superoksid-dismutaze. Obe te osobine čine amalaki biljkom koja povoljno utiče na opšte zdravlje i dugovečnost.
Pokazalo se da redovno uzimanje amalakija ima antiupalni efekat, kao i da ova biljka sadrži i komponente koje pomažu da se kontroliše nivo šećera u krvi.

Delovanje na holesterol
U istraživanju koje je utvrdilo da amla pomaže regulaciji šećera u krvi, otkriven je i neočekivan dodatni efekat kod ispitanika koji su uzimali ovaj preparat – naime, znatno im se poboljšao nivo HDL holesterola (tzv. “dobrog”), a smanjio nivo LDL holesterola (tzv. “lošeg"). Pokazalo se i da amla inhibira oksidaciju lipida, koja predstavlja jedan od značajnih faktora razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Druga istraživanja su pokazala da amalaki doprinosi sprečavanju poremećaja funkcije endotela krvnih sudova i preventivno deluje protiv ateroskloroze. Amalaki sprečava krvna zrnca da se lepe za endotel krvnih sudova i zadebljanja na krvnim sudovima, što obično predstavlja početak srčanih oboljenja; ovaj značajan preventivni efekat postignut je sa samo 3 g amle u prahu dnevno.

Protiv artritisa i osteoporoze
Kod reumatoidnog artritisa, ćelije pod nazivom osteoklasti uključene su u gubitak koštane mase. Istraživanja su utvrdila da ekstrakt amle izaziva smrt zrelih osteoklasta, čime potencijalno sprečava oštećenja koje bi one mogle da nanesu kostima i zglobovima. Zato su istraživači ukazali na amlu kao potencijalni alternativni tretman za oboljenja zglobova i kostiju.

Naučne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2587459/
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874198001172
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21495900
www.clinicaleducation.org/resources/reviews/amla-an-ancient-super-berry-emerges-from-india/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2587459/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Amla u prahu organska



  500,00 din.



  Šifra: 111546


posetite naš edukativni veb sajt

banner zhrana3 tall

potražite naš besplatni časopis u prodavnicama zdrave hrane

zh 54

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 685