Crni pirinač i dijabetes

Pirinač se obično ne preporučuje u ishrani dijabetičara, zbog višeg glikemijskog indeksa. Međutim, neke vrste pirinča, kao što je crni, drugačije deluju na šećer u krvi, pokazalo je novo istraživanje.

U mnogim zemljama, pirinač je osnovna hrana, a najčešće korišćena vrsta je beli pirinač. On ima visok glikemijski indeks, što nije dobro za osobe koje imaju problema sa insulinskom rezistencijom, rizikom od dijabetesa ili dijabetesom. Ali, za razliku od belog pirinča, crveni i crni pirinač su zdraviji. Osim ugljenih hidrata, bogati su antioksidansima. U njih spadaju gama-orizanol, tokoferoli, tokotrijenoli, antocijanini i prantocijanidini. Crni pirinač takođe može da spreči glikaciju, smanji upale i reguliše nivo lipida, što su sve poželjne karakteristike.
Istraživači Odseka za biohemiju i ishranu Medicinskog univerziteta Fajao iz Tajlanda ispitali su eksperimentalno uticaj ekstrakta crnog i crvenog pirinča na pacove sa indukovanim dijabetesom. U eksperimentu se pokazalo da je konzumacija ekstrakta crvenog i crnog pirinča dovela do smanjenja nivoa šećera u krvi, triglicerida i holesterola. Na osnovu tih rezultata, istraživači su zaključili da i crni i crveni pirinač mogu da spreče povećanje nivoa šećera u krvi, ali i povećanje nivoa masnoća (lipida) u krvi.
Istraživači su analizirali i fitohemijski sastav crvenog i crnog pirinča da bi utvrdili koje komponente obavljaju dato dejstvo. I jedna i druga vrsta pirinča bile su bogate polifenolima, flavonoidima, viraminom E i gama-orizanolom. Crveni pirinač je bio bogatiji proantocijanidinima, koji smanjju nivo triglicerida u krvi, dok je crni pirinač bio bogatiji cijanidin-3-O-glukozidom i peonidin-3-O-glukozidom, koji su snižavali nivo holesterola. Ipak, istraživači dopuštaju da i druge fitohemikalije čije delovanje nije utvrđeno, a koje su takođe pronađene u crvenom i crnom pirinču, deluju sinergijski sa ovim poznatim hemikalijama ostvarujući ukupno smanjenja nivoa šećera, triglicerida i holesterola.
Opšti zaključak je bio da su crni i crveni pirinač korisni za pacijente sa predijabetesom i dijabetesom, zbog efekata sniženja šećera i masnoća (lipida). Ovi rezultati takođe potvrđuju da je moguće boriti se protiv dijabetesa pravilnom i dobro uravnoteženom ishranom, bez pribegavanja skupim lekovima.

Originalni članak o istraživanju možete naći na sledećem linku:
www.scienceasia.org/2017.43.n5/scias43_281.pdf

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Crni pirinač organski



  550,00 din.



  Šifra: 101495


posetite naš edukativni veb sajt

banner zhrana3 tall

potražite naš besplatni časopis u prodavnicama zdrave hrane

zh 54

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 83