Šta je trend za 2019.

Na kraju svake godine, stručnjaci se trude da predvide trend za sledeću. Nekada pogode bolje, nekad lošije, nekim trendovima je potrebno više vremena da se razviju, neki se vraćaju nakon nekoliko godina. Evo predviđanja za 2019. godinu.

Ovseno mleko će biti popularnije nego ikad. Gotovo svake godine u poslednjoj deceniji neko od biljnih mleka je bilo na ovoj listi. Sada je došao red na ovseno mleko koje je po ukusu i peni koju pravi prilično slično kravljem.
Moringa umesto kafe. Ova biljka potiče iz Indije, Bangladeša, Pakistana i Avganistana, cela je jestiva i bogata je nutrijentima (vitamin C, magnezijum, kalijum). Ima slatkast, zemljani ukus, ne sadrži kofein, ali vas ipak snabdeva energijom.
Stabilni probiotici su novost. Whole Foods u svom poznatom godišnjem izveštaju kaže da će 2019. biti još više proizvoda koji sadrže sojeve probiotskih bakterija poput Bacillus coagulans GBI-30 i Bacillus coagulans MTCC 5856, dva soja koja su bezbedna za jelo kada se čuvaju na sobnoj temperaturi. Logična pretpostavka je da će se oni naći u brojnim namirnicama poput ovsene kaše, granole, biljnih putera itd. Čak i kozmetički proizvodi bi mogli da se pridruže ovom trendu.
Alternativne masti – posebno se to odnosi na MCT (srednjelančane masne kiseline, vrsta ulja koja se dobija od kokosovog ulja), kokosov puter, gi.
Vegetarijanske grickalice – umesto fokusa na vege burgere Whole Foods smatra da će sledeće godine u trendu biti na vegetarijanske grickalice. Naime, sve više ljudi, čak i oni koji nisu vegetarijanci, traže grickalice na biljnoj bazi, piše u izveštaju Whole Foods.
Grickalice iz mora, npr. čips od algi, biljne alternative za tunjevinu od algi. Osim gricklaica, u modi će biti i puter od algi i rezanci od kelp alge.
Tahini (taan) će biti hit. Ova namirnica koja se u bliskoistočnim kuhinjama koristi hiljadama godina, dobiće svojih pet, ili više, minuta slave 2019. godine.
Bliskoistočni i severnoafrički začini, npr. harisa, sumak, za’atar koji se mogu koristiti za pripremu različitih jela.
Kreativni sladoledi: pomislite na sladoled od avokada, humusa, kokosove vode, od sira i sl.
Više od vode – prema prognozama Innovation Group’s reč je o vodi sa voćnim ukusima, npr. kožica crnog grožđa i ekstrakt crnog vina koji je snabdevaju fenolnim supstancama poznatim po tome što snižavaju rizik od dijabetesa tip 2, upala, srčanih bolesti i gojaznosti. Ova voda ne sadrži alkohol.
Nootropic hrana – reč je o hrani i suplementima koji blagotvorno deluju na kognitivne sposobnosti. Neke od njih su već popularne: jaja, kurkuma, crna čokolada.
„Ružno“ voće i povrće, odnosno ono koje je isto tako ukusno, ali ne izgleda kao da je izašlo „ispod kalupa“, biće hit prema predviđanjima Fast Company.
Proizvodi od konopljinog ulja koje bi moglo da deluje protiv stresa i napetosti. Osim u kulinarstvu, ovo ulje može da se koristi i u kozmetici.
Ekološka ambalaža, ona koja ne sadrži štetne sastojke i koja je za višekratnu upotrebu.

B. Soldatović

Izvori:
www.self.com
www.businessinsider.com
www.mnn.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Moringa organska



  585,00 din.



  Šifra: 111423

Kokosovo ulje organsko ekstra devičansko



  840,00 din.



  Šifra: 106311

Taan susamov puter 180g



  375,00 din.



  Šifra: 105325

Taan susamov puter organik



  670,00 din.



  Šifra: 105383

Kurkuma organska prah



  220,00 din.



  Šifra: 108410



Trenutno nema na lageru



  Šifra: 


posetite naš edukativni veb sajt

banner zhrana3 tall

potražite naš besplatni časopis u prodavnicama zdrave hrane

zh 54

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 178