vmcat_zitarice5_300x300

Žitarice mahunarke musli keksi

Hiljadama godina unazad žitarice su bile glavna hrana čovečanstva. Zajedno sa mahunarkama, obezbedile su ljudskoj populaciji stabilan izvor hrane koji je omogućio osnivanje trajnih ljudskih zajednica i razvoj savremene civilizacije. Cena žitarica nije velika, tako da danas žitarice i mahunarke predstavljaju glavnu hranu za veliki deo sveta, a svakako da uz povrće i voće čine osnov onoga što se danas, opšte uzeši, smatra pravilnom i zdravom ishranom.

Integralne žitarice i mahunarke su energetska hrana koja obiluje hranljivim materijama. Žitarice, a posebno mahunarke, spadaju u namirnice bogate proteinima i to kvalitetnim biljnim proteinima, biljnim vlaknima i mikronutrijentima.

Posebno mahunarke su danas važan alternativni izvor biljnih proteina, koji se u savremenoj ishrani pojavljuje kao sve poželjnija zamena za proteine životinjskog porekla. Mahunarka koja je veoma zgodna za pripremu i sve popularnija u savremenoj ishrani je sočivo (postoje razne vrste: crveno, zeleno, crno sočivo).

Testenine, musli, keksi i hlebovi su proizvodi koji u svojoj osnovi imaju žitarice. Testenine od integralnih žitarica svakako imaju prednost nad onima koje se prave od rafinisanih žitarica.

Hleb je za mnoge, posebno u našoj kulturi, osnovna i nezaobilazna namirnica. Hleb i kifle za mnoge su pojam doručka. Ali, za one koji se zdravo hrane, integralni hleb (hleb integralnog brašna, zovu ga još i crni hleb) svakako ima prednost nad hlebom od rafinisanih žitarica (od belog brašna, tzv. beli hleb). Za one koji ne koriste gluten, pogodni su hlebovi od žitarica koje prirodno ne sadrže gluten, kao što su npr. kukuruz i heljda. Međutim, hlebove samo od bezglutenskih žitarica nije lako umesiti (jer gluten je lepak koji drži hleb), tako da značajnu pomoću mešenju bezglutenskih teksta i pravljenju bezglutenske varijante hleba daju mogu pružiti psilijum ljuspice.

U našoj prodavnici možete naći bogat izbor organski gajenih integralnih žitarica, kako onih uobičajenih, tako i onih koje se nisu tradicionalno koristile kod nas, ali sve više ulaze u savremenu upotrebu. Iz praktičnih razloga, u grupu žitarica ubrojali smo i kinou i heljdu, iako, striktno botanički uzevši, one nisu žitarice; ipak, i po svojim kulinarskim i po prehrambenim svojstvima one se gotovo i ne razlikuju od pravih žitarica, pa se zato nalaze u ovoj kategoriji.

Musli je zdrava kombinacija žitarica, suvog i orašastog voća. Za one koji redovno konzumiraju musli za doručak, kalorije nisu glavna briga. Mi nudimo gotove muslije (i gluten free muesli), ali takođe i visokokvalitetne sastojke od kojih možete sami napraviti musli po svojoj meri. Osnovu najpopularnije vrste muslija (kako god da ga pravite) čine ovsene pahuljice, koje nutricionisti širom sveta svesrdno preporučuju zbog njihovih posebno korisnih svojstava što se tiče varenja, holesterola i zdravlja srca i krvnih sudova. Naše ovsene pahuljice su vrhunskog kvaliteta, dobijaju se od organski gajenog ovsa, tako da i same te ovsene pahuljice predstavljaju sertifikovan organski proizvod.

Dobre testenine od integralnih žitarica su nezaobilazni sastojak kuhinje, pogotovo zato što se brzo i lako pripremaju. Testenine pripremljene od integralnih žitarica, što se tiče zdrave ishrane, svakako imaju prednost nad onima koje se prave od rafinisanih žitarica. Takođe, sve traženije postaju bezglutenske testenine, koje takođe imamo u svojoj ponudi zajedno sa raznim varijantama slanih i slatkih bezglutenskih keksa.

Benlian food

Pirinčane galete natural

Pirinčane galete su prirodna, kvalitetna, zdrava i lako svarljiva hrana.

Basmati beli pirinač

Basmati je aromatični pirinač dugog zrna i spada u najfiinije vrste pirinča. Veoma se lako vari, tako da je idealan za obroke kod oporavljanja od bolesti ili nakon ...

Crveni divlji oljušteni pirinač

Crveni pirinač je dobar izvor energije, lako zasiti. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, crveni pirinač jača srce, tanko crevo i povećava energiju.

Pirinčana štanglica sa malinom

Krckava pirinčana štanglica sa malinom.

Kukuruzne galete

Galete od kukuruza, pogodne za pravljenje sendviča i lagane užine.

Pirinčane galete sa suncokretom

Pirinčane galete sa dodatkom suncokretovog semena.

Pirinčane galete sa susamom

Pirinčane galete sa dodatkom susama.

Pirinčana štanglica sa čokoladom

Štanglica od integralnog pirinča prelivena čokoladom.

Naut kuvani

Naut (leblebije) je veoma važna komponenta makrobiotičke ishrane. Veoma je bogat biljnim vlaknima, pa zato pomaže u regulaciji nivoa triglicerida i holesterola u krvi i ...

What snack pizza

Ukusna grickalica od kukuruza. Ekspandirani proizvod od kukuruza sa ukusom pizze. Sa himalajskom solju i esktra devičanskim maslinovim uljem.

What snack cheese

Ukusna grickalica od kukuruza. Ekspandirani proizvod od kukuruza sa ukusom sira. Sa himalajskom solju i esktra devičanskim maslinovim uljem.

posetite naš edukativni veb sajt

banner zhrana3 tall

potražite naš besplatni časopis u prodavnicama zdrave hrane

zh 54

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 91